Az Európai Űrügynökségről

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) párizsi székhellyel rendelkező, független nemzetközi szervezet, amely a világűr megismerésével és az űrtechnikák mindennapi, földi hasznosíthatóságával foglalkozik. Fontos szereplője az európai űrpolitika alakításának. Magyarország már 1991-ben – a kelet-európai államok közül elsőként – kezdett együttműködést az ESA-val, és vált 2015. november 4-én az ESA teljes jogú tagjává.


Johann-Dietrich ‘Jan’ Wörner 2015 július 1-én vált az ESA főigazgatójává. Ezt megelőzően 2007 márciusától 2015 júniusáig a Németországi Aerospace Központ (DLR) igazgatótanácsának elnöke volt.

Johann-Dietrich ‘Jan’ Wörner
ESA Director General

Jan Wörner 1954-ben Kasselban (Németország) született. Építészmérnökként tanult a Technikai Egyetemen (TU) Berlinben és Darmstadt-ban, ahol 1985-ben diplomát szerzett. 1982-ben – tanulmányai részeként – egy évet töltött el Japánban, ahol a nukleáris erőművek földrengésbiztonságával kapcsolatosan kutatott. Jan Wörner számos díjat és kitüntetést kapott, mint például a darmstadti Műszaki Egyetem Baráti Szervezetének “kiemelkedő tudományos teljesítményért” díj.

Jan Wörner tiszteletbeli doktori fokozatot kapott a New York Állami Egyetemen Bufallóban, a bukaresti (Románia) és mongóliai műszaki egyetemeken, a szentpétervári Közgazdasági és Pénzügyi Egyetemen (Oroszország) és École Centrale de Lyonban (Franciaország).

A Németországi Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével is megjutalmazták, amiért a tudósok következő generációjával és németországi tudománnyal, technológiával és mérnöki tevékenységgel kiemelkedően foglalkozott. Továbbá elnyerte a francia Légion d’Honneur lovagi kitüntetést is.

Jan Wörner a Helmholtz Egyesület alelnöke, valamint különböző nemzeti és nemzetközi felügyeleti szervek, tanácsadó tanácsok és bizottságok tagja volt már. Tagja volt az École Centrale Paris-, az École Centrale de Lyon-, a TU Berlin-, az Instituto Superior Técnico-, a Lisszaboni Egyetem- és a Frankfurti Művészeti és Zenei Egyetem igazgatótanácsának, valamint számos felügyelőbizottság tagja is volt, köztük Carl Schenck AG, Röhm GmbH, TÜV Rheinland AG és Bilfinger SE. Továbbá kinevezték a német kormány energiaügyi szakértői csoportjába is.

Mielőtt az ESA főigazgatója lett, Jan Wörner a német ESA delegáció vezetője volt 2007 és 2015 között, továbbá az ESA Tanács elnöke 2012 és 2014 között.


Frank M. Salzgeber az Európai Űrügynökség (ESA) Technológia Traszfer és Üzleti Inkubátor Irodájának vezetője. Ezt megelőzően az Európai Űrügynökség Kereskedelmi Fejlesztések Osztályán, az Emberi Űrutazás Microgravitációs és Felfedezési részlegének vezetője volt.

Frank M. Salzgeber
Head of Technology Transfer and Business Incubation Office (ESA)

Frank az ESA-hoz való csatlakozás előtt 2000 és 2003 között egy Münchenben, Németországban székhellyel rendelkező informatikai start-up vezérigazgató-helyettese volt, melyet később a CANCOM SA-val egyesített.

Frank továbbá hét évig dolgozott az Apple-nek 1993 és 2000 között, kezdetben account menedzserként, majd Közép-Európai értékesítési menedzserként az USA-ban és Csehországban.

Az emberi űrutazás és az Európai Űrprogram iránti szenvedélyéből fakadóan, Frank azt hangoztatja, hogy “amelyik társadalom felhagy a kutatással, az a társadalom felhagy a fejlődéssel”.

Frank az STFC innovációs tanácsadó bizottság-, és az Európai Üzleti Hálózat (EBN) igazgatói bizottság tagja, az EIROforum alapító elnöke (CERN, EFDA-JET, EMBL, ESA, ESO, ESRF, Európai XFEL és ILL), és az innováció menedzsment és tudás/technológia transzfer munkacsoportban is résztvesz, mivel az EBAN Space bizottság tagja.

A Technológia Transzfer és az Üzleti Inkubációs Iroda fő feladata, hogy inspirálják és megkönnyítsék az űrtechnológiák és “know-how”-k használatát a nem űrcélú megoldásokban.

Az iroda további célja, hogy erősítse az európai versenyképességet és támogassa az európai ipar képességeit, miközben szélesítik az üzleti horizontot és új munkákat hoznak létre. Frank a jelenlegi beosztása során több mint 320 interdiszciplináris technológia transzfert segített megvalósítani és 550 új start-up-ot segített elindítani az elmúlt 10 év során az ESA BIC programmal, valamint több mint 300 millió eurót fektetett start-up-okba. Ő vezeti a világ legnagyobb világűrrel kapcsolatos vállalkozási hálózatát. Ezt a sikeres metódust már a CERN, a Fraunhofer és az Airbus Defense and Space is alkalmazza.