Mi az a BIC?

Az ESA Technológia Transzfer Program Irodája (TTPO) kezdeményezte az Üzleti Inkubátorházak (BIC-ek) létrehozását, hogy működjenek együtt és inspirálják a vállalkozókat arra, hogy az űr kapcsolódású ötleteket kereskedelmi start-up-okká alakítsák.

Az üzleti inkubáció célja, hogy induló vállalkozásokból életképes vállalatokat alakítsanak ki, amelyek üzleti tevékenységüket az űrtechnológiákat földi alkalmazására alapozzák. Az üzleti inkubáció az úgynevezett Üzleti Inkubátorházakban (BIC-ek) valósul meg. Az ügynökség egységes megközelítéssel végzi az inkubációs tevékenységét számos országban.

A Magyar Űrkutatási Iroda felismerte a későbbi alkalmazások potenciálját. A magyar vállalkozások már évek óta aktívan együttműködnek az ESA-val. Magyarország növekvő érdeklődést mutat az űr kapcsolódású tevékenységekben és a tevékenység lecsapódásában, amióta az ESA NTTI létrejött országunkban.

Az ESA BIC egy olyan eszköz, amely kiegészíti és támogatja a magyarországi technológiaátadási tevékenységeket.

Ezt követően az ESA úgy döntött, hogy felállítja az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházát (ESA BIC Magyarország), közösen a Magyar Űrkutatási Irodával és számos helyi közreműködővel.

Az ESA Magyarországi üzleti Inkubátorháza 2018. július 2-án kezdte meg hivatalosan a működését, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont keretein belül. Az ESA BIC Magyarország létrejöttével az ESA TTPO már tizenkettő Üzleti Inkubátorházat koordinál 10 különböző országban.

Az ESA BIC Magyarország segíti az űr hasznosítású technológiák átadását a nem-űr felhasználású célokra és 25 magyar start-up-ot fog támogatni a következő 5 éves periódusban.

Ennek a tevékenységnek az a célja, hogy az ESA BIC tevékenységeinek átfogó végrehajtását és irányítását végezze el Magyarországon, amik a következőek:

  • Támogassa az inkubációs tevékenységek pozícionálását és előmozdítását
  • Kutassa fel és válassza ki a releváns start-up-okat
  • Támogassa a start-up-okat az inkubációs és előkészítői fázisokban
  • Közös befektetési séma létrehozása a pénzügyi partnerekkel
  • Támogassa a start-up-okat a rendelkezésére álló ESA forrásokból.
  • Menedzselje, koordinálja és reportálja az ESA BIC Magyarország tevékenységét