FRISS HÍREK

FOLYTATJA A MINISZTERI BIZTOS

A külgazdasági és külügyminiszter meghosszabbította Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos megbízatását.

Szijjártó Péter miniszter a Hivatalos Értesítő tegnap megjelent 2019/61. számában közzétett 20/2019. (XI. 14.) KKM utasítás értelmében 2019. november 1-jétől visszavonásig – de legfeljebb egy évre – ismét kinevezte dr. Ferencz Orsolya Ildikót az űrkutatásért felelős miniszteri biztossá.

(tovább…)
olvasson tovább

KASTÉLYDOMBI ÁLTALÁNOS ISKOLA ORIENTÁCIÓS NAP

A hét végén részt vettünk a Kastélydombi Általános Iskola által megrendezett orientációs napon, ahol sok lelkes fiatalnak tudtuk bemutatni, hogy mivel is foglalkozunk, illetve milyen izgalmakkal kell megbirkóznia a mindennapokban annak, aki Technológia Transzferrel szeretne foglalkozni az űr szektorban.

A jövő a fiatalok kezében van. Jelenleg ez a korosztály képezi azt a kulcsfontosságú rétegét a társadalomnak, akik a jövőt megváltoztathatják. Az okos készülékek használatával szó szerint minden tudás mindösszesen egyetlen kattintásra van tőlük, csak tudni kell, hogy mit keres az ember, illetve felhasználni is képes legyen mindazt az információ tömeget, amit találunk. A mostani felnövekvő generációban megvan minden, aminek segítségével elkerülhetjük (remélhetőleg) a jelenlegi borús végkimenetelét a földi életnek.

Az űrtechnológia transzfer segítségével könnyebbé, szebbé és élhetőbbé tehetjük a bolygónkat. Elengedhetetlen része a túlélési tervnek, hogy felkészítsük a fiatal generációt a rájuk váró kihívásokra, illetve elmagyarázzuk számukra, miért is fontos az űrtechnológia már most. Ennek a korosztálynak már az űripar megismerése, megértése elkerülhetetlen lesz.

(tovább…)
olvasson tovább

ÉVES TALÁLKOZÓN JÁRTUNK PORTUGÁLIÁBAN

2019. szeptember 30-a és október 5-e között került megrendezésre az Európai Űrügynökség (ESA) Üzleti Inkubátorházainak (BIC) éves meetingje. A rendezvény idén Coimbrában (Portugália) foglalt helyet.

Részünkről Tandi Zsuzsanna az ESA BIC és NTTI magyarországi vezetője, Dr. Székely Zoltán projektmenedzser, Megygyesi Edina gazdasági szakértő és Bozsó Beáta projektmenedzser vett részt a megbeszéléseken, képzéseken.

Az ESA képzései évről-évre meglepetést okoznak a megjelenteknek. Az alábbi képen például Andrea Kurtz technológia bróker látható, ahogyan az egyik kreativitást fejlesztő workshopon az ESA hálózat szerepét ábrázolta a technológia transzfer folyamatban. Az alkotása azt mutatja, hogy mi (az ESA hálózat) egy híd vagyunk az igények (technology needs) és a lehetőségek (technology descriptions) között.

Andrea Kurtz az osztrák csapat technológia brókere egy kreativitást fejlesztő workshopon

Az alábbi képen pedig Tandi Zsuzsanna inkubátorház vezetőnk alkotása látható, mégpedig az üzletkötés egy fontos mozzanata, a mediation került ábrázolásra.

olvasson tovább

A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN JÁRTUNK

Az űr közelebb van, mint gondolnád. Ennek megfelelően az űrkutatás új egyedi kihívásokkal jár, amelyek óriási technológiákat inspirálnak és hoznak létre. Az Európai Űrügynökség Technológia Transzfer Programja azt célozza, hogy az űrtechnológiák újszerű alkalmazásait kutassa a földön, amivel az emberek és az ipar számára új megoldásokat nyújthat. Az űrtechnológiáknak olyan preferenciáik vannak, amelyeknek szélsőséges gyorsulást, rezgést, hőmérsékletet kell viselniük, valamint kompaktnak és könnyűnek is kell lenniük. Ezek miatt a tulajdonságok miatt a földi iparágak számára is előnyös lehet az emlegetett technológiák használata.

(tovább…)
olvasson tovább

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Európai Űrügynökség magyarországi Üzleti Inkubátorháza meghirdeti az ESA Üzleti Inkubátorhálózatának 56-ik pályázati felhívását

A sikeres pályázók maximum 50.000 EUR összegű vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, amennyiben űrtechnológiát szeretnének felhasználni földi termékük vagy szolgáltatásuk kifejlesztéséhez.

A pályázati felhívás részletei az “Üzleti inkubáció” menü “ESA BIC pályázati felhívás” almenüjében találhatóak meg, vagy közvetlenül IDE kattintva!

Amennyiben további kérdései vannak, kérem keressen minket a “Kapcsolatok” menüpontban megadott elérhetőségeink egyikén.

olvasson tovább